Terveisiä Saksamaalta 1.

Terveisiä Saksamaalta 1.

E-bike ekspertillä oli tilaisuus käydä tutustumassa sivistyneessä kaupunkiympäristössä modernin kaupunkiliikenteen sujuvuuteen. Paikka on yliopistokaupunki Munster Luoteis-Saksassa. Polkupyöräily on siellä todella suosittua. Pyöriä kulkee väylillä ryppäissä ja katkeamattomissa jonoissa siinä kuin autojakin. Pohdin miten on mahdollista ajaa rauhallisesti toisen perässä yrittämättä uhkarohkeaa ohitusta. Ei muuta kuin pyörän selkään ottamaan asiasta selvää.

Havainto 1. Liikenne kulkee sulavasti eteenpäin ilman äkkinäisiä hidastuksia tai yllättäviä seisahduksia esim. risteyskohdissa. Tarkempi tutkiminen osoitti, että juuri risteysten luiskaaminen nollaan aikaansai sen, että pyöräilijä- virta kulki koko ajan vauhdilla eteenpäin ja pysähtyi vasta punaisiin liikennevaloihin. Eli kun tie oli auki niin äkkiterävien kanttareiden tai ihmeellisesti milloin mitenkin sijoitettujen 20cm levyisten asfalttilätkien päälle tähtääminen ei hidastanut nopeutta jonossa ja saanut aikaan haitariliikettä. Todella simppeli oivallus, joka tuntuu meikäläisiltä suunnittelijoilta ja rakentajilta unohtuneen kokonaan. Hyppäämällä pyörän selkään tuonkin tajuasi jopa kirjoituspöydän takaa.

Vinkkinä seminaarimatkoja janoaville virkamiehille ja luottamushenkilöille. Käykää Munsterissa ajamassa pyörällä niin huomaatte ihmeellisiä asioita, joita voi myös täällä perukoilla soveltaa.

admin

administrator

Post a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *